Gelderland in beeld

Prentbriefkaarten en foto’s
Gelderland in Beeld bevat 52.000 prentbriefkaarten en foto’s waarop gebouwen, straten, parken etc. in dorpen en steden in Gelderland zijn afgebeeld. Op de website kan per plaats worden gezocht op straat of object. Na bijvoorbeeld de keuze Plaats: Arnhem, en Straat of Object: Kerken (Grote- of Eusebiuskerk), verschijnen 52 afbeeldingen van deze kerk. Het interessante van dit zoekresultaat is dat zichtbaar wordt hoe de kerk er voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uitzag.

Daarnaast is het mogelijk via de zoekingang Vrij Zoeken meer gericht naar afbeeldingen te zoeken die in de oorlog zijn gemaakt of met de oorlog te maken hebben. Het gaat hier onder meer om ansichten van gebouwen die zijn verwoest tijdens het bombardement op Nijmegen (22 februari 1944) of prentbriefkaarten van het bevrijdingsmonument in Wageningen.

Trefwoorden die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld Airborne, Airborne Monument, Airborne Cemetery, Begraafplaats, Bevrijdingsmonument, Bombardement, Canadees, Gedenkplaat, Gedenkteken, Gevallenen, Herdenkingsmonument, Jan van Hoofmonument, Oorlog, Oorlogsgraven, Oorlogsmonument, Verzet.

Topografische kaarten
In Gelderland in Beeld kunnen ook topografische kaarten worden bekeken. Op dit moment zijn er 197 uit diverse perioden van verschillende gebieden en plaatsen in Gelderland beschikbaar. In de nabije toekomst zal deze collectie verder worden uitgebreid.

In de verzameling zijn tien geallieerde militaire stafkaarten uit 1944 opgenomen. Het bijzondere van een vijftal daarvan is dat deze kort na de Slag om Arnhem (september 1944) zijn gevonden door J. Erkens in het dorp Oosterbeek. Op respectievelijk 9 oktober en 2 november 1944 vond hij de exemplaren van Harskamp (bij de Karel van Gelderlaan), Millingen (idem), Doesburg (Cronj√©weg), Zevenaar (Graaf van Rechterenweg) en ‘s Hertogenbosch (idem).

Aangenomen mag worden dat het hierbij gaat om kaarten die militairen van de 1st British Airborne Division in Oosterbeek hebben gebruikt tijdens de gevechten in september 1944. Het is dan wel de vraag wat zij met kaarten moesten doen van plaatsen die ver tot zeer ver van hun doelgebied waren gelegen.

Sommige zijn beschadigd, en vertonen moddervlekken.

De tien kaarten zijn te vinden door in het openingsscherm van Topografische kaarten zoek aan te klikken, in het scherm daarna in het veld Vrij Zoeken, 1944 in te toetsen, en vervolgens de laatste twee pagina’s van het zoekresultaat op te roepen. De kaarten kunnen tot zes keer toe worden vergroot, waardoor de kleinste details scherp in beeld komen.

Gelderland in beeld